Socorro, em falten hores!
Estem a principis de curs i, una vegada més, ens asseiem amb els nostres fills a explorar l'ampli marc de possibilitats que se'ns oferixen per a complementar la seua formació, i intentem quadrar les agendes i, com no, l'economia familiar.
És tanta i tan atractiva l'oferta que hi ha en el mercat, i volem tindre uns fills tan complets, que ens falten dies en l'agenda i diners en el compte per a poder accedir a totes les que ens agradaria.
Ells també solen mostrar-se molt disposats a provar, encara que a vegades els seus interessos i els nostres no coincidixen i ens veiem havent de negociar: "val, t'apuntes a teatre però també a anglés.." I quan aconseguim quadrar-ho tot els matriculem, per a tot seguit recordar la frase que tantes vegades ens vam repetir el curs anterior: "el pròxim curs no l'apunte a res".
I és que, ficats de ple en la voràgine del curs, ens trobem amb una cosa amb la que no havíem comptat: també tenen deures. I llavors resulta més difícil quadrar-ho tot. I se'ns planteja la gran incògnita: fem bé en apuntar-los a activitats extraescolars o no?
Com en quasi tot en la vida, no crec que hi haja una resposta única. Tot depén, especialment, de com és el nostre fill, quines coses li interessa i quines coses creiem que el poden beneficiar. I intentar no imposar, si no consensuar.
Personalment pense que les activitats extraescolars en general, són molt beneficioses, sempre que no esgotem tot el temps lliure dels xavals i de pas el de la família, sense deixar un espai per a la convivència familiar.
Jo he d'agrair a les poques activitats extraescolars que es feien en la meua època escolar, taquigrafia i mecanografia (el de la taquigrafia delata la meua edat), l'haver aconseguit fer-me un buit en el món laboral i progressar en ell. Encara hui la mecanografia és una ferramenta valuosíssima a mon abast, que crec hauria de recuperar-se en la formació actual.
Però no sols les activitats extraescolars ens permeten millorar la preparació per al món laboral (com a idiomes o informàtica), també, i açò és molt important, permeten descobrir aficions o habilitats que els van a facilitar disfrutar més de la vida. Resulta trist i perillós arribar a l'adolescència sense cap interés ni afició, i amb molt de temps lliure. Altres activitats les elegim per a millorar aspectes de la seua personalitat que poden perjudicar-lo, com són la timidesa, canalitzar l'excés d'energia o millorar la concentració...
És possible que nosaltres els donem les opcions i ells les rebutgen, però almenys sabrem que els hem donat les opcions i oportunitat d'explorar eixos camps: esports, ball, activitats creatives, música...
En definitiva, com en quasi tot, l'important és l'equilibri, la distribució racional del temps, que no es convertisca la nostra vida en una agenda tan ocupada que ens impedisca asseure'ns una estona la família a comentar el que hem fet durant el dia. Per aixó, les activitats que es fan a la escola en horari de menjador, son una bona alternativa que deixa la resta de temps lliure. Però, si volen fer-les en més profunditat, generalment s`ha de buscar fora de la escola i en horari no escolar.
Que els nostres fills, que entren a les 9 a l'escola (alguns inclús abans), i ixen a les 5 (8 hores com els adults), que, a més tenen normalment deures per a casa, tinguen també un espai al dia per a jugar, per a "no fer res", anem res que no vullguen. No vaja a ser que un dia es planten i ho deixen tot per a dedicar-se a descansar.
Què opineu vosaltres? Animar-vos a comentar i fer del blog un fòrum d'intercanvi d'opinions.
Amparo
Hola.
ResponderEliminarYo creo que una actividad deportiva sí es conveniente. La vida actual tiende a ser muy sedentaria, y aunque ahora pensemos que no les hace falta más ejercicio (se pasan el día jugando y corriendo), cuando sean mayores (que ya no se moverán tanto de forma espontánea) les vendrá muy bien tener el hábito de hacer ejercicio.
En cuanto a actividades "de estudio", yo creo que deberíamos empezar por hablar con el profesor o profesora de nuestro hijo. Ellos nos podrán aconsejar sobre si el niño/a tiene capacidad "para más". Porque si ya va justito en los estudios normales del cole, habrá que pensarse dos veces lo de las extraescolares. Pero si tiene capacidad, yo creo que sí es cuestión de consensuar y buscar un equilibrio entre "lo que les gusta" y "lo que les conviene".
Bueno, esta es mi opinión. Saludos a tod@s.
Mayka
teniu rao jo aquest any anire a angles com sempre i tambe vuic fer altres coses pero estic pensanmeu perque si tinc tans deures com l´any passat (supose que aquest any mes)em resultara prou dificil portaro tot avant.
ResponderEliminar